Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Te laat op het werk bij aangekondigde sneeuw: geen overmacht

Voor woensdag kondigt het KMI tot 10 centimeter sneeuw aan. Maar wat als je werknemer daardoor te laat op het werk aankomt? Omdat de sneeuw voorspeld was, heeft die geen recht op gewaarborgd dagloon. Je werknemer moet in dat geval immers al het mogelijke doen om op tijd te komen.

16 januari 2024
Driver, standing outside on a slippery winter road, calls a towing service with an emergency triangle next to the car, as the snowy weather makes it difficult to drive

Te laat bij aangekondigde sneeuwval? 

Als je werknemer te laat of niet op het werk aankomt omwille van een onvoorziene gebeurtenis, maar wel op tijd vertrokken is, heeft die recht op gewaarborgd dagloon. Het gaat dan immers om een overmachtssituatie. 

Voor woensdag is dat echter niet het geval. De sneeuw werd immers vooraf aangekondigd. Er is dan ook geen sprake van overmacht. Je werknemers moeten daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om op tijd te komen. Dat betekent dat ze eventueel vroeger moeten vertrekken. Je werknemers hebben dus geen recht op loon voor de niet gewerkte uren als ze te laat komen. 

Als werkgever kan je wel enige soepelheid aan de dag leggen. Is je werknemer bijvoorbeeld één uur vroeger vertrokken is, maar ontstond er een zeer lange file en is die toch nog te laat? Dan kan je beslissen om de niet gewerkte uren alsnog te betalen. Maar dat is geen verplichting. Het gaat immers niet om een overmachtssituatie. 

En wat met het thuiswerkalarm? 

De overheid heeft enkele jaren geleden beslist om bij te slecht weer een thuiswerkalarm in te voeren. Dat alarm treedt in werking zodra het KMI code oranje afkondigt omwille van het slechte weer. Momenteel is dat woensdag het geval voor de provincies Luik, Henegouwen en Luxemburg. Dit kan nog wijzigen voor de overige provincies. Je houdt daarvoor best de website van het KMI in de gaten. 

Als in een bepaalde provincie code oranje van kracht is, roept de overheid op om maximaal in te zetten op telewerk. Daarvoor kan je gebruik maken van occasioneel telewerk. Als je je werknemers die kunnen telewerken ook effectief laat telewerken, verminder je het aantal verplaatsingen. En dat biedt werknemers die wel op de werkvloer aanwezig moeten zijn, meer kans om op tijd te komen. 

Je werknemers laten telewerken bij een thuiswerkalarm is niet verplicht. Maar het wordt wel sterk aangeraden als het kan.  

Wat doet Securex voor jou ?  

Heb je nog vragen over het gewaarborgd dagloon of over het occasioneel telewerk? Dan helpt je Securex Legal Advisor je graag verder via myHR@securex.be.    

Bronnen  

Vakantie & afwezigheid
Verlonen